Amit tudnia kell a magas vérnyomás értékeről, okairól és kezelési módjairól

593
HOZZÁSZÓLÁS:

Amikor a vér kilökődik a szívből, előbb a nagy artériákon át a kisebb artériákba vagy arteriolákba, majd onnan a kapillárisokba kerül. Az arteriolák fala kitágulhat, vagy összehúzódhat, ezáltal szabályozza a vér áramlását.

Mikor magas a vérnyomás?

A vérnyomás az artériák falára gyakorolt nyomás. Ha megmérik a vérnyomávernyomas2sát, az első szám a szisztolés nyomást adja meg, vagyis a szív verésekor, a bal kamra összehúzódásakor mért nyomást. A második szám a diasztolés nyomást jelenti, tehát amikor a szív nyugalomban van.

Az egészséges felnőtt vérnyomása kb. 120/80 Hgmm. Magasnak tekintik a vérnyomást, ha a szisztolés nyomás a 140 Hgmm-t, a diasztolés pedig a 90 Hgmm-t meghaladja. Sok vizsgálat szól azonban amellett, hogy az enyhén megemelkedett (85 Hgmm) diasztolés vérnyomás a kezdődő probléma jele.

A kezeletlen magas vérnyomás veszélyes, mert a szív keményebben dolgozik azért, hogy a vért mindenhová eljuttassa és ez a szívet, az artériákat, és a vesét is károsíthatja. A magas vérnyomás mind a szívinfarktus, mind a szélütés szempontjából az egyik legfőbb rizikótényező.

Miért lakul ki?

A magas vérnyomás oka a legtöbb esetben rejtély. Az esetek 5%-ánál valamilyen alapvető fizikai problémára, pl. a szív veleszületett hibájára, a vese rendellenességére vagy a mellékvese daganatára vezethető vissza.

Az Egyesült Államokban a vérnyomás az életkor előrehaladtával állandóan emelkedik. A fiatalabb korban a férfiaknál inkább fejlődik ki magas vérnyomás, mint a nőknél. Hatvanöt éves korban azonban megfordul a helyzet, ekkor már a nőket veszélyezteti jobban a magas vérnyomás, mint a férfiakat.

Azonban a magas vérnyomás az öregedésnek nem elkerülhetetlen velejárója. A világ egyes részein a vérnyomás a gyermekkortól az idős korig aránylag változatlan marad. Sok kutatónak az a véleménye, hogy az étrend és az életmód fontos szerepet játszik a magas vérnyomás megelőzésében és megakadályozásában.

Hogyan kezelhető?

Sokféle gyógyszert szoktak rendelni a magas vérnyomás ellen. Bár csaknem mindegyik hatékony, majdnem mindegyiknek van valamilyen nemkívánatos mellékhatása, kezdve a nagyfokú fáradtságtól egészen az impotenciáig.

A magas vérnyomás elhárításának azonban számos alternatív módja is van, amely ugyanolyan jól csökkenti a magas vérnyomást, vagy elsősorban éppen a kialakulását akadályozza meg. Azonkívül sok esetben az étrend és az életmód egyszerű megváltoztatása elkerülhetővé teheti a gyógyszeres kezelést.

593
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]