A testmozgás pozitív hatása diabétesz esetén

592
HOZZÁSZÓLÁS:

Egyáltalán nem újszerű az a nézet, hogy a testmozgás a diabétesz 1-es típusa esetén a gyógyításnak és rehabilitációnak egyik lehetséges járható útja.

Ma már a kutatók előtt világossá vált, hogy a diabétesz kezelésében a teljes ágynyugalom elrendelése téves nézet.
Vizsgálatok igazolták, hogy már egyhetes ágyban fekvés is káros a szénhidrát háztartásra.

Az 1900-as évek elején a diabétesszel foglalkozó orvosok előtt világossá vált, hogy a mozgás fontos szerepet játszhat a diabétesz rehabilitációjában. 1919-ben (ettől kezdve vált a vércukormérés rutin vizsgálati eljárássá) sikerült igazolni, hogy már rövid ideig tartó testmozgás is képes csökkenteni a vércukorszintet. futas-edzes-izuletek-02

Az inzulinkezelést 1921-ben fejlesztették ki. Nem sokkal ezt követően, 1926-ban R. D. Lawrence a ‘British Medical Journal’-ban megjelent cikkében beszámolt arról, hogy a testmozgás erősíti a befecskendezett inzulin vércukorcsökkentő hatását, így az I. típusú cukorbetegek inzulin igénye csökken. Ezt a megállapítást kortárs orvosok is megerősítették fizikai aktivitást végző betegeik tapasztaltai nyomán.

Abban az időben robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a rendszeres testmozgás, mint a diabétesz kezelése iránt.

Az utóbbi két évtizedben a testmozgás és a diabétesz kapcsolatának széles körű vizsgálata tovább folytatódott. Ennek eredményeként az orvosok ma már nem osztják azt a nézetet, mely szerint minden cukorbetegnek egységesen testedzést kellene javasolni. A cukorbetegség szövődményeinek fennállásától függően egyes terhelőbb gyakorlatok kifejezett veszélyt jelenthetnek a beteg számára.

Az I. típusú cukorbetegek esetén nem szabad azt hinnünk, hogy a testmozgás egyértelműen javítja a vércukoreredményeket, ronthatja is azokat. Ezek a figyelmeztetések nem azt jelentik, hogy a rendszeres testmozgást a cukorbetegek nagy részénél ne lenne javasolt. Tudatos tervezéssel, odafigyeléssel, orvosi tanácsokkal kifizetődhet a mozgás! A fizikai aktivitást végző diabéteszes egyénnek tisztában kell lennie a testmozgás szénhidrátanyagcserére kifejtett hatásaival, s így ezt saját esetére is tudnia kell alkalmazni. A betegnek ismernie kell a módját, hogy miképpen jelentheti a legtöbb hasznot számára a rendszeres testmozgás úgy, hogy egyben a legkisebb veszéllyel fenyegetne.

A diabéteszes betegek testedző programjának céljai:

  • A jobb anyagcsere-egyensúly elősegítése.
  • Az ideális testsúly elérése, ill. megőrzése.
  • Az életminőség javítása.
  • A diabéteszes szövődmények elkerülése.
592
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Horváth Csaba szerint:

    Egyáltalán nem új például az a nézet, mely szerint a testmozgás a cukorbetegség gyógyításának egyik módja. Az elmúlt 25 évben folyamatosan vizsgálták a cukorbetegség és a testmozgás kapcsolatát. A cukorbetegség típusától és a már kialakult szövődményektől függően az orvosok javasolják a megfelelő testmozgást.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]